2011.11.25

Walesiskt silverbesök

För en tid sedan hade projektet besök av Dr Mark Redknap från National Museum Wales. Mark ingår i ett projekt som forskar kring fyndplatser med vikingatida silverskatter i Wales, framförallt på och omkring ön Anglesay i nordvästra delen av Wales. Nu var han på besök i Stockholm för att studera det silver somframkommit på Birka. Den ”stora” silverskatten från Svarta Jorden – som vi har utställd i Guldrummet här på SHM – kände han naturligtvis till, men det silver som framkom vid grävningarna 90-95 (SHM 35000), hade han ju aldrig sett tidigare.

Det blev ett intressant och givande möte där Mark även gav en fyllig presentation av deras projekt och undersökningar. Det hela finns också beskrivet i Marks artikel, Silver and Commerce in Viking-Age North Wales, som ingår i volymen The Huxley Viking Hoard: Scandinavian Settlement in the North West.

/Gunnar

Birkaprojektet

Gunnar Andersson

Bli först att kommentera