2012.05.28

Museum Next i Barcelona

Förra veckan var delar av Birkaprojektet i Barcelona på konferensen Museum Next för att inhämta idéer och inspiration till vår kommande Birkaplattform. Förutom att Barcelona i sig är en vacker och inspirerande stad blev jag positivt överraskad av konferensen. Otroligt stimulerande och se hur andra museer ute i världen jobbar med bl.a. sociala medier, QR-koder, hemsidor, appar och inte minst Augmented Reality (AR). Om man ska våga sig på att sia lite om framtiden så känns Augmented Reality som den nästa stora trenden vi kommer att få se i museivärlden trots att tekniken ännu är i sin linda. För er som inte tidigare stött på det begreppet kan man kort förklara det med ”förstärkt verklighet” där man i olika applikationer i realtid blandar information från användarens fysiska omgivning med information från mjukvaruapplikationen. Potentialen är enorm inom kulturmiljösektorn, speciellt för att på ett extremt pedagogiskt sätt åskådliggöra arkeologiska platser som för en lekman lätt ter sig obegripliga och svåra att visualisera. Tanken är svindlande, tänk er att ni kan vandra runt i Birkas gränder och titta upp mot garnisonen!

Ett exempel på ett museum som inom kort släpper en Augmented Reality-applikation är Shakespeare Birthplace Trust. Applikationen kommer t.ex. att möjliggöra att man genom sin mobiltelefon kan se Shakespears födelsehus på sin exakta plats trots att det på platsen där det legat numera bara finns en gräsmatta. Huset har genom ett samarbete mellan arkeologer och bebyggelseantikvarier återskapats i applikationen.

I nuläget utvecklas främst applikationer för mobiler och surfplattor men även där går tekniken framåt. Redan idag finns glasögon och hur otroligt det än låter jobbar utvecklare med att ta fram kontaktlinser för ändamålet.

/Eva

Birkaprojektet Augmented Reality Barcelona Museum Next

Eva Vedin

Bli först att kommentera