2012.08.30

Med marinarkeologerna på Birka

I år var det andra säsongen som Sjöhistoriska grävde ut vid Båtudden utanför Svarta jorden på Birka. Nytt för i år var att jag skulle vara med vid utgrävningen. Dock inte för att dyka utan för att registrera de fynd som dykarna tar upp.  Syftet med dykningarna var att fortsätta det arbete som påbörjades 2011, att undersöka Birkas hamnområde och de timmerkonstruktioner som framkommit på sjöbotten.

Mitt kontor

Utsikten

Mitt kontor var inhyst i ett stort fastsurrat vindskyddstält. Det kändes väldigt exotiskt att ha sitt kontor utomhus och miljön runtomkring var väldigt inspirerande.

I det 2×3 m stora grävschaktet framkom flera stockar som ingått i en större timmerkonstruktion.

Ett mycket skört rep inbäddat i ”fluff”

Bredvid några av stockarna låg rester av rep tillverkade av lindbast och konstruktionen kan då, i alla fall delvis, ha sammanfogats med rep.

Under fältarbetet plockade marinarkeologerna upp många fina föremål ur det vikingatida kulturlagret. På mitt bord hamnade bl.a. tränaglar (träspikar), en fiskekrok, keramik, bärnsten och mängder med djurben. En av de första dagarna hittades en liten guldnål och en av de sista dagarna hittades en träsked.

 

En fantastisk vacker sked i två delar, med perfekt passning.

Genom att arbeta med registrering av föremålen kom jag väldigt nära vardagens Birkabor och när jag satt och höll i skeden som legat nerbäddat i sjöbotten i drygt tusen år kunde jag inte låta bli att undra vem person var som denna vackra sked en gång tillhört.

Några av mina favoritföremål var en tjärsvabb och en mycket välbevarad islägg (dåtidens skridsko).

Tjärsvabb

En tjärsvabb är en träpinne omlindad av textil i ena änden och den fungerar som en slags svabb/pensel. Den var väldigt skör, men om man försiktigt lyfte upp asken den låg i kunde man fortfarande känna att den luktade tjära.

Första veckan följde min dotter Kelly med till ön. Solen sken och sommarens sista värme passade på att förgylla tillvaron för oss alla. Hon och hennes vänner tillbringade dagarna med att bada och snorkla vid vattenbrynet strax nedanför undersökningsplatsen.

En ny generation marinarkeologer utforskar sjöbotten

Det var två härliga veckor på Birka och resultaten från sommarens marinarkeologiska undersökningar kommer säkert bidra till att förnya vår syn på det vikingatida Birka.

/Sanna

Birkaprojektet Marinarkeologi Sjöhistoriska

Sanna Stahre

Bli först att kommentera