2012.10.11

Ännu en konferens


Tankearbetet med att samla idéer kring hur vår digitala forskarplattform är i full gång. Ibland kan det vara nyttigt att höra hur andra gjort så man inte behöver uppfinna hjulet mer än en gång. I omvärdsbevakningen kan det då vara inspirerande och lärorikt att åka på konferens. Så igår deltog jag i Truly Digital. A Nordic Ecosystem for the Arts

Många viktiga frågor diskuterades t.ex. upphovsrätten vilket kan vara en svår och komplicerad fråga för många ABM-institutioner (Arkiv, Bibliotek och Museer). Historiska museet är dock relativt förskonade från svåra upphovsrättsliga frågor då våra föremål inte har någon levande upphovsman som vill ha ersättning utan i undantagsfall rör det oklarheter kring någon enskild fotografs rättigheter. Men för många institutioner är detta ett stort problem.

Länkad data diskuterades också. De allra flesta har säkert hört talas om länkad data men långt ifrån alla har kanske någon klar bild kring vad det faktiskt innebär. Kortfattat kan man beskriva det som att informationen maskinellt länkas samman på internet. Vill du veta mer se gärna den här korta filmen.

Digitalisering diskuterades också. Vad innebär Digitalisering? En intressant aspekt är att många museer men även andra minnesinstitutioner, när de digitaliserar, fortsätter med ett analogt tankesätt och med det begränsningar som det innebär i stället för att fullt utnyttja den digitala världens möjligheter.

/Eva

Birkaprojektet

Eva Vedin

Bli först att kommentera