2013.08.23

Grävning dag 5 – Stolphål, Stolpes schakt och osteologi i farten

Nu är vi inne på vår femte undersökningsdag här på Björkö och frågorna blir bara fler och fler. Vi har nu kommit en bit ner i Stolpes gamla schakt vilket innebär att vi grävt oss ner i ett väldigt tjockt fyllnadslager som i stort sett består av jord och stenar. Vi kan ana en avgränsning för den gamla nedgrävningen som vi har följt i vår grävning.

Ungefär norr om högen Bj 750 har det kommit fram ett tydligt stolphål där högen sluttar nedåt. Stolphål i anslutning till gravhögar förekommer då och då, därför är vi inte förvånade på något vis. Samtidigt säger det här något om skillnaden mellan arkeologi på 1800-talet och arkeologi idag, nämligen att huvudsyftet då var att undersöka innehållet i gravarna medan vi idag även är intresserade av det som har hänt runt om en gravhög som Bj 750. Stolphålet visar att det stått någon slags träkonstruktion på platsen men vilken slags konstruktion vet vi inte ännu.stolphålGunnar

 

Oj, oj, oj vad många besök vi har! Idag var dessutom våra kollegor från Historiska på besök vilket var både trevligt och bra för våra fortsatta tolkningar. Museets osteolog Leena Drenzel hann i all hast ta en snabb titt på några av våra benfynd från den sydvästra högen och kunde konstatera att de obrända benen kommer från bland annat nöt, får, svin och fågel.

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Bli först att kommentera