2013.08.28

Grävning dag 10 – Med några dagar kvar…

Nu är det dags för oss att så smått börja avsluta årets undersökning. Det innebär vi idag har grävt färdigt det vi tänkt, nu återstår annat arbete som till exempel fortsatt dokumentation, fyndregistrering och igenfyllning.

Men än är vi inte redo att lämna ön! Under dagen har det fortsatt komma spännande fynd, men mest intressant är kanske ändå de avgränsningar och konstruktioner som faktiskt har blivit rätt tydliga. I området norr om den sydvästra högen (ni hänger väl med?) har vi kommit ned i botten och kunnat fastställa en viss kronologi i händelserna i anslutningen till bland annat kantkedjan. Hela lagret har varit väldigt fyndrikt, både vad gäller ben – brända som obrända – men också när det kommer till föremålen. Några av dagens guldkorn är ett mycket fint hängbryne av sandsten och en ganska stor keramikskärva med ornamentik.

20130828_161738

20130828_161836
Vad gäller Stolpes schakt har det arbetats hårt för att rensa upp bland stenpackningen som nu är synlig i båda riktningar där vi lagt anslutande schakt. Men den är helt klart mycket mer tydlig och komplett i området som är riktat mot den sydvästra högen. Kanske är det också så att vi har sett spår av den gamla träkammaren men det får vara osagt än så länge…
I det norra schaktet från högen Bj 750 har det synliggjorts ännu ett förmodat stolphål och längre upp mot den ursprungliga högen har vi funnit järnnitar och en del brända ben!

20130828_081502
Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Kommentarer (2)

 • Snorri Varnarsson

  2013.08.29

  Har ni funnit några skor?

  • Kerstin O. Näversköld

   2013.08.29

   Hej! Nej vi har inte hittat några skor men när Sjöhistoriska gjorde undersökningar här i sommar så hittade de något som kanske kan vara rester av en sko, du kan läsa om det på Marinarkeobloggen :)