2013.08.29

Grävning dag 11 – Från skärslev till skyffel

Idag var det då dags för de avslutande arbetsuppgifterna i årets undersökning. Hela förmiddagen gick åt att skotta tillbaka all den jord som vi med sån ansträngning och försiktighet under veckorna har lyckats tömma ur högen Bj 750. Med hjälp av grävskopan fick vi till slut tillbaka allt på plats – och återställningen blev väldigt fin! Det syns ju (nästan) inte att vi varit här.

20130829_125556 20130829_125529 20130829_134717

Resten av dagen har gått åt att packa ihop och registrera alla våra fynd. Och inte minst så har vi fortsatt att fundera och tolka alla de resultat som vi har fått fram. Med resultaten i hand är vi mycket nöjda och har fått svar på många av de frågeställningar vi hade när utgrävningsprojektet påbörjades. Vi har ju kunnat avgöra hur högen Bj 750 är uppbyggd i och med det stora kärnröset som vi fått fram, och vi har kunnat se hur högen ansluter till omgivningen. De stolphålen som kommit fram i anslutning till högen visar att det funnits någon slags träkonstruktion på platsen vilket ger en tydligare bild av hur sådana här gravhögar på Björkö kunde se ut under vikingatiden.

Området sydväst nedanför den stora högen är väldigt spännande, det är nästan kulturlagerartad karaktär med den stora variation av föremål som kommit där. Allt från styckade djurben, koprolit, järnnitar och järnslagg till del av balsansvåg, pärla samt både exklusiv importerad keramik och enklare keramikfragment. Lagret ligger under den hög där svärdet och yxan påträffades. Vi är rätt säkra på att den sydvästra högen inte är i sin ursprungliga form och att jord från den bör ha försvunnit någon gång – redan under vikingatiden eller vid 1879 års undersökning vet vi dock inte. Även om vi fått svar på många av våra frågor så har det kommit många nya funderingar och frågetecken som vi hoppas kunna ta tag i framöver.

Vi har fått mycket feed-back från läsare och besökare – stort tack för visat intresse! Om ni inte får nog av oss går det att lyssna på förmiddagens (29/8) radiosändning i P4 Radio Stockholm här.

Fortsätt gärna att följa arbetet i Birkaprojektet under året!

birka
/Eva, Kerstin, Fredrik, Gunnar och Sanna

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Kommentarer (1)

 • Kalle Runristare

  2013.08.29

  Underbart!
  Publikt, spännande och lärorikt, kan inte bli bättre.
  Lycka till med fortsättningen :-)
  / Kalle Runristare på Adelsö