2014.05.09

Vi förbereder Birkagrävning 2014!

Vi kan glatt meddela att vi kommer fortsätta våra undersökningar på gravfältet Hemlanden under 2014. Mellan 26/5 – 13/6 är vi plats!

Målet med årets grävning är att undersöka den mindre högen i anslutning till den stora kammargraven som vi återöppnade under sommaren 2013. Det hela ingår i projektet om ”Kammargravens gåtor” och förhoppningsvis kommer sommarens undersökning ge oss klarhet i hur de två högarna hör ihop och bringa ljus åt de händelser och begravningsritualer som pågått i samband med gravläggning på Birka.

Vi hoppas att ni besöker oss under de tre veckor vi är i fält – både på Birka och här på bloggen! Självklart hittar ni oss även på Instagram (Historiska), Twitter (@historiskamuse) och Facebook.

Ni kanske minns några av fjolårets fynd…?

20130820_133312
Foto: Eva Vedin, SHM

F 3 Svärd
Foto: Gabriel Hildebrand, SHM

F 95 Yxa
Foto: Gabriel Hildebrand, SHM

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Kommentarer (2)

 • mrund

  2014.05.10

  Vill se bilder på fynden efter konservering! Och få läsa om deras datering och geografiska ursprung!

  • Gunnar Andersson

   2014.05.13

   Hej Martin,
   Dessvärre har vi inga bra bilder på vapnen efter det att de genomgått den sista finishen hos ACTA-konservering (de vi för tillfället har - å visar - är så som de såg ut efter att kommit upp från urlakningsbadet). Men jag har ett bättre förslag till dig: Åk ut till Birka nån gång nu under våren och sommaren och besök museet för i den nya utställningen där ställer vi ut både svärdet och yxan:). Vad gäller mer exakt datering så måste vi be om att få återkomma tills vi har gjort årets undersökning som ska omfatta graven i dess helhet. Vi börjar redan måndagen 26/5, Angående proveniensen så verkar de närmaste parallellerna till yxan vara att finna i trakterna kring norra Polen, en snarlik (fast med silverinläggningar) har också framkommit i danska Trelleborg.
   Bästa hälsningar
   /Gunnar