2014.05.26

Grävning 2014. Dag 1 – De första spadtagen

Då var det äntligen dags för oss från Historiska att fortsätta vår undersökning på gravfältet Hemlanden. Nytt för i år är inte minst samarbetet med LBI (Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology ) Kort sagt innebär det att vi, parallellt med själva utgrävningen, också laserscannar och 3D fotograferar undersökningen. Målet med detta är att så småningom kunna skapa en virituell 3D version av de högar som vi nu gräver.
Vi har under årets grävning tillökning av Erich och Petra från LBI. Precis som i fjol har vi med oss Anders Biwall från UV vilket vi är mycket glada över!

Eftersom vi gräver tidigare på säsongen i år innebär det att vi får besök av många skolklasser som reser till Björkö och i år har vi därför extra pedagogisk förstärkning i form av en av Historiskas väldigt uppskattade museipedagoger Susanna. Idag kom ungefär 200 skolelever från Stockholmsområdet – och mer väntas de närmsta veckorna!

Skolklass på besök

Skolklass på besök

Då mycket av vår första dag på Björkö gick åt praktiska arrangemang som tältresning och övrig logistik hann vi bara gräva litegrann men som känt från i fjol så fullkomligt sprutar det fynd ur jorden.
Speciellt glada är vi för den lilla keramik skärvan av Tating-gods som blev dagens första fynd och antagligen tillhör den samma kärl som vi fann en skärva av i fjol. Tating-gods är en keramiktyp som importerats från Frankerriket som förekommer med jämna mellanrum här bland Birkagravarna och som oftast är form av kannor. I övrigt framkom det under dagen både obrända och brända ben, övriga keramik skärvor och ett ganska spännande järnföremål…

Imorgon väntar mer scanning, grävning och garanterat fler fynd!

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Bli först att kommentera