2014.06.02

Grävning 2014. Dag 8 – Ett efterlängtat fynd!!

Idag gjordes fyndet vi väntat på sedan fjolårets grävning. Redan när vi plockade upp svärdet och yxan under 2013 års undersökning såg vi att det fanns järnföremål i direkt anslutning men hade inte möjlighet att ta fram dem. Idag kom vi äntligen så pass långt i grävningen att det var dags att se vad som väntade sig där – och visst hade vi haft våra aningar och idéer…
Härom dagen såg vi änden av en holk som vi direkt tolkade som en spjutholk, när vi idag kunde gräva oss fram visade det sig vara rätt gissat. Det var ett jättefint böjt spjut som mätte ungefär 50 cm!

Spjutet anas i jorden...

Spjutet anas i jorden…

Stenen är borta och spjutet tas fram försiktigt...

Stenen är borta och spjutet tas fram försiktigt…

Nu när vi har funnit dessa tre vapen kan vi bekräfta att de varit prydligt förpackade; svärdet böjt nästan som ett U kring yxan och spjutet böjt kring dessa båda. Det är alltså en väldigt noggrann nedläggning av vapnen!

Vi fortsätter nu med att arbeta vidare för att se om vi kan avgöra hur vapendeponin hänger ihop med övriga delar av anläggningen. Fortsättning följer…

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Kommentarer (4)

 • mrund

  2014.06.03

  "Deponi" betyder soptipp. Föreslår "deponering" eller "depå".

  • Kerstin O. Näversköld

   2014.06.03

   Ursäkta ordval, givetvis menar vi depå. Får väl skylla på att kvällsarbete gör en lite ordblind! Kul att du läser bloggen!

 • Holavedsbruden Ewa K

  2014.06.03

  Spännande utgrävning!

 • Bel

  2014.06.03

  Åh, så spännande att ni kan knyta samma med tidigare grävning, ännu en pusselbit som satts på plats=)