2012.09.12

Hipp Hipp Hurra vi fyller 1 år i dag!

Nu har det gått ett år sedan Birkaprojektet drog i gång på allvar. Större delen av den tiden har använts till accessionen av fyndmaterialet från undersökningarna i Svarta jorden 1990-1995. Det är ett enormt fyndmaterial bestående av inte mindre än 74 000 föremål. Men vad exakt innebär en accession?

Fynd som ännu inte packats om

Ordet accession innebär att man införlivar föremålen i museets samlingar och att de då åsätts ett inventarienummer. I detta fall SHM 35000. Rent praktiskt betyder det att varje föremål kontrolleras i databasen så att uppgifterna om det stämmer samt ibland tillför vi ytterligare information. Föremålet märks sen med museets föremålsetikett och packas i en ändamålsenlig ask/påse. Föremålen från svarta jorden är ursprungligen packade i små plastpåsar som tyvärr inte längre håller utan många av påsarna faller sönder i små bitar. Det är därför viktigt att göra denna ompackning.

Trasig fyndpåse

De registrerade föremålen är uppackade, uppmärkta och lagda i askar.

När föremålet har packats om får det en digital placering i vår databas så vi exakt vet var föremålet befinner sig. Historiska museet har inte mindre än 10 miljoner föremål i sina samlingar så ordning och reda är viktigt.

Slutligen görs ett urval av vilka föremål som skall fotograferas. Självklart hade det varit bra om alla föremål kunde få en bild men av resursskäl är detta inte möjligt.

Hur mycket har vi hunnit med under det första året? Det korta svaret är 17000 föremål, dvs ca 23%.

Men om vi fördjupar oss lite i statistiken så kan vi se att vi hunnit beta av flera materialkategorier. Vi har t.ex. hunnit med att accedera alla föremål av brons, ben, horn, bärnsten, karneol, guld, silver, bly, bergkristall och tenn. Vi har även hunnit med ungefär hälften av järnföremålen och keramiken. Vi är även igång med glaspärlorna.

Vi har också tagit inte mindre än 2286 bilder av dessa föremål.

Trots att accessionsarbetet kan låta en aning långtråkigt så är det verkligen inte så. Det är otroligt spännande och lärorikt att arbeta med föremål. Som grädde på moset består Birkaprojektet av roliga, trevliga och inspirerande personer som gjort att projektets första år gått väldigt fort.

Följ gärna vårt arbete i Historiska museet söktjänst!

/Eva

Birkaprojektet Accession Föremål Svarta Jorden

Eva Vedin

Kommentarer (1)

  • Hanna Nydahl

    2012.09.13

    Grattis! Fantastiskt jobb ni gör!