2017.04.28

Ett säkert vårtecken

Ett säkert vårtecken förutom flyttfåglar, blommor och pollenallergins återkomst är att Birkamuseet öppnar igen. På lördag (29/4) slår Birkamuseet åter upp sina portar för besökare från när och fjärran.

Historiska museet har därför varit ute på Björkö och satt upp föremålen i utställningen igen.

Ni som besökt Birkamuseet något av de senaste åren vet att halva utställningsytan visar föremål och forskningsresultat från nyare undersökningar. Sjöhistoriska visar föremål från sina marinarkeologiska undersökningar, Ludwig Boltzmann Institute visar resultat från sina geofysiska prospekteringar av Birka och vi på Historiska museet visar föremål från våra undersökningar 2013-2014. I Historiska del av utställningen har vi i år utökat med fler av föremålen från ovanstående undersökningar. Nu finns äntligen möjligheten att se alla föremål från vapendepån. Ni som är flitiga bloggläsare kanske minns att vi 2013 påträffade en långbladig vapenyxa och en klinga till ett svärd. Året därpå tog vi upp svärdshjaltet (handtaget till svärdet) och en spjutspets. Tidigare har vi visat yxan och svärdsklingan i utställningen men nytt för i år är att hjaltet och spjutspetsen också visas. Ni som vill friska upp minnet inför ett besök kan läsa våra grävrapporter här.

 

Björkö visade sig från sin bästa sida med ett strålande vårväder och man kan knappast ha en vackrare arbetsplats även om det bara var för ett par dagar.

 

Ett mindre roligt konstaterande är att det inte bara är människor som uppskattar den vackra omgivningen ute på Björkö, utan även vildsvin. Vi såg två gravar nära stadsvallen som vildsvinen bökat runt i. Förhoppningsvis kommer inte skadorna bli lika omfattande som på närbelägna Adelsö och Helgö.

 

Birkamuseet Birkaprojektet

Eva Vedin

Kommentarer (2)

 • Johan Sandmark

  2017.04.28

  Varför (I hela fridens namn) publiceras inte prospekteringarna över Hovgården som gjordes samtidigt som de över Björkö och är utav lika stor betydelse..?

  Vänligen
  Johan Sandmark, Adelsö

  • evaved

   2017.04.28

   Jag är också nyfiken på LBI:s resultat av prospekteringarna på Hovgården.