2013.01.09

BIRKA NU.

Så har den då äntligen kommit – boken om pågående birkaforskning som fått den kärnfulla titeln Birka nu. Boken är ett resultat av ett seminarium som hölls våren 2011 där en rad forskare presenterade och diskuterade aktuell forskning kring Birka och Hovgården. Dagen var ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet och Historiska museet och intresset visade sig vara överväldigande. En imponerande samling talare och en stor och engagerad åhörarskara gjorde dagen till ett smörgåsbord av kunskap. Birka nu är ett försök att ta tillvara det engagemang som finns kring Birka och presentera vad som är på gång just nu.

bokbild

Birka nu. Pågående forskning om världsarvet Birka och Hovgården.

I 15 artiklar presenterar ett stort antal forskare sina pågående arbeten och spännvidden är stor. Vad sägs om birkafolkets bihålor som skvallrar om deras hälsa, det senaste från de pågående marinarkeologiska undersökningarna i Birkas hamnområde eller frågan om det fanns en kyrka innanför Birkas borg? Eller varför inte mönster och beskrivning till rekonstruktionen av Birkaflickans klädsel?

bokbild2

Innehållsförteckningen visar på spännvidden i de ämnen som behandlas.

Boken kommer att finnas till försäljning här.

Birkaprojektet

Charlotte Hedenstierna-Jonson

Bli först att kommentera