2013.08.26

Grävning dag 8 – Fyndfrossa!

Efter ganska många ”fyndfria” dagar har vi idag grävt fram ganska många spännande föremål, alla ur det mellanliggande området mellan högen Bj 750 och den sydvästra högen. Förutom minst fem stora påsar med både stora och små fragment av obrända djurben så har vi funnit en del av en balansvåg i brons, en fjärdedels glaspärla, olika typer av järnföremål och en bit av ett väldigt fint importerat kermaikgods. Av alla fynden idag så är ju några lite extra speciella. Glaspärlan är djupt mörkblå med stora ”ögon” i något ljusare blå nyans i den övre delen runt hålkanten. Eftersom det endast är ett litet fragment av pärlan kvar så är det såklart svårt att säga exakt hur den såg ut i sin helhet men ”ögonen” bör ha funnits runt resten av pärlan också. Ögonpärlor, som de ju faktiskt kallas, är i sig inte ovanliga under vikingatid men just den här är ganska speciell. Vågdelen är själva visaren på en balansvåg. Det var lite av ett statusföremål som inte minst förekommer i några av de rika gravarna här på Björkö. Hur ett helt våg-kit kunde se ut under vikingatiden kan ni se här.

20130826_142001

Den lilla keramikskärvan är av fint importerat gods, kanske det som brukar kallas för Tatinger och som också förekommer i rika gravar här på ön – då ofta i form av kannor. De här föremålen har ju inte kommit i själva gravanläggningen utan utanför vilket gör det hela ännu mer spännande…

Och här är ett urval av de obrända benen

20130826_155937 20130826_160052

Nu är vi väldigt långt ner i Stolpes schakt och vi kan faktiskt se någonting nu. Under dagen har det kommit ett stolphål längst ner i botten, men om det är något som hör till den ursprungliga kammarkonstruktionen eller om det är ett resultat av 1879 års undersökning vet vi inte än.

20130826_135236
Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Kommentarer (1)

  • Anton

    2013.08.26

    Kul med forskningsgrävningar, och med bloggande arkeologer, mera sånt! :)