2014.06.09

Grävning 2014. Dag 12 – Nu börjar det bli riktigt spännande…

Nu är vi tillbaka här på ön efter några dagars vila. Ni som klurat lite på torsdagens bildgåta har ju helt rätt! Den största fyndkategorin; obrända djurben fulla av slaktmärken och spjälkningsspår som följs åt av flera olika brynen och knivar pekar sammantaget åt just slakt. Och det verkar onekligen som att det har pågått väldigt mycket slakt intill kammargraven…

Nytt för den här veckan är att Petra har avlöst Erich som representant för LBI och kommer den sista veckan att göra scanningarna. Petra är doktorand från Wien och arbetar med ett avhandlingsarbete om Geo-scanning och dess metoder. Det är jätteroligt att ha henne med oss!

Petra scannar

Petra scannar

Under dagen har det kommit väldigt många och roliga fynd! Det började med att den andra delen av B-kammen som vi fann tidigare dök upp. Sedan fortsatte ”fyndfrossan” med en järnnål, en bennål, några ihopsmälta glaspärlor, nitar, knivar och ett bronsbeslag. Till några av de mest speciella fynden hör ett antal små bronsringar som eventuellt kan ha fungerat som dräktapplikationer – dessa kommer vi få anledning att återkomma till senare…

Kammen i sin helhet (nästan)

Kammen i sin helhet (nästan)

Idag har Leena fortsatt sin genomgång av det osteologiska materialet. Det som kan konstateras är som känt att det finns väldigt stora mängder djurben. Av dessa finns det ganska många fågelben representerade och de måste jämföras med den osteologiska referenssamlingen innan det med säkerhet går att fastsälla vilka arter som förekommer i materialet. Från fjolårets undersökning kommer bland annat tamhöns, ejder, gås och gräsand.

Bland benen finns också mänskliga kvarlevor från olika individer, men det berättar vi mer om imorgon…

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Bli först att kommentera