2014.06.12

Grävning 2014. Dag 15 – Botten är nådd, tack för i år!

Så var det dags för oss att avsluta vår undersökning för i år. Idag har vi jobbat oss ned till botten av hela anläggningen och därmed tömt hela högen på allt innehåll. Först och främst kan vi konstatera att det varit en väldigt spännande undersökning som bjudit på många överraskningar; kvarlevor efter minst fyra begravda individer, en raserad/förstörd brandgrav strax utanför högen och många fina föremål.

Men det har inte varit enkelt att reda ut hur allt hänger ihop och faktum är att vi inte är riktigt klara över det än. Men så mycket står klart att de begravda personernas gravar har blivit förstörda vid upprepade tillfällen, den senaste i raden av de händelser som förstört gravarna var nedläggningen av vapnen. Uppfattningen att Bj 749 hör ihop med kammargraven Bj 750, som varit en av våra arbetshypoteser, har blivit stärkt efter undersökningen. De ansluter till varandra då kammargravens högfyllning börjar på exakt samma ställen som kantkedjan till Bj 749 tar vid.

Samarbetet med LBI har varit mycket givande, inte minst eftersom vi genom deras scanningar har kunnat följa vår arbetsprocess dag för dag ”på djupet”. Det ska bli otroligt spännande att se hur rekonstruktionen av anläggningen kommer se ut när den är färdigbearbetad.

Ett smakprov på LBIs laserscanning från 4/6.

Ett smakprov på LBIs laserscanning från 4/6.

Vi som har arbetat här tackar er alla för visat intresse – både på blogg, andra sociala medier och för att ni kommit hit och hälsat på oss (ni har varit flera tusen)! Även ett stort tack till Lennart, Karin och Niklas på RAÄ/Björkö!

Tack för oss! Fredrik, Eva, Gunnar, Kerstin, Petra (och Susanna, Anders, Leena, Ulrik, Erich såklart)

Tack för oss! Fredrik, Eva, Gunnar, Kerstin, Petra (och Susanna, Anders, Leena, Ulrik, Erich såklart)

Imorgon väntar det inte fullt lika spännande arbetet att lägga tillbaka all jord, om något år eller så kommer det inte ens synas att vi varit här…

Birkaprojektet

Kerstin O. Näversköld

Kommentarer (3)

 • Belinda

  2014.06.13

  det har varit mycket intressant att följa grävprocessen, särskilt när man själv inte kan följa den på plats! När och var kommer ni publicera era resultat sedan? /Belinda

  • Kerstin O. Näversköld

   2014.06.13

   Vad roligt att du tycker det! Räkna med att det kommer en rapport inom ett år. Vi kommer också skriva om efterarbetet på bloggen så kika in här då och då för uppdateringar.

 • Emmy

  2014.06.14

  Jag var med på den guidade turen när vi åkte till birka med min klass! Jag såg graven, det var jättecoolt! Så coolt att ni hittat så många spännande saker i den lilla graven! PS: Är det roligt att jobba som arkeolog? //Emmy