2016.03.11

3D-fotografering av Birkaföremål

Idag har vi haft besök av Håkan Thorén från Arkeologerna. Syftet med Håkans besök var att experimentera med 3D-fotografering av föremål. Historiska museet har inte tidigare jobbat med 3D-fotografering men våra kollegor på Arkeologerna har stor erfarenhet av detta. Arkeologerna brukar främst 3D-fotografera arkeologiska lämningar, byggnader men även i lite mindre skala, arkeologiska föremål.

Historiska museets fotograf Ola Myrin i full färd att fota ett av föremålen

Historiska museets fotograf Ola Myrin i full färd att fota ett av föremålen

Till vår fotosession hade vi plockat fram ett antal Birkaföremål av varierande storlek och form för att se hur bra de ev. lämpade sig för 3D-fotografering. I dag så genomförde vi bara själva fotograferingen av föremålen. 3D-modellerna kommer att göras lite senare men så fort dom blir klara kommer vi självklart visa upp dom här på bloggen.

Birkaföremål framplockade för 3D-fotograferingen.

Birkaföremål framplockade för 3D-fotograferingen.

En yxa från Historiska museets undersökning på Birka 2013 som 3Dfotograferas.

En yxa från Historiska museets undersökning på Birka 2013 som 3Dfotograferas.

I väntan på 3D-modellerna av Birkaföremålen kan ni titta på Arkeologernas övriga modeller på Sketchfab

Birkaprojektet

Eva Vedin

Bli först att kommentera