2016.04.13

Birkaportalen & 3D-modeller

Stundtals händer inte mycket på Birkafronten här på Historiska men plötsligt händer flera saker på en och samma gång, den så välkända ketchupeffekten.

Först och främst har vi nu äntligen lanserat Birkaportalen. På portalen samlar vi bl.a. texter, arkivmaterial, foton, digitaliserad litteratur och ett webb-GIS med fokus på Världsarvet Birka & Hovgården. Birkaportalen är något vi inom Birkaprojektet jobbat med i flera år och det känns skönt att äntligen lansera den. Ett besök på portalen kan varmt rekommenderas. Förlora er i Hjalmar Stolpes grävdagböcker eller plöj igenom Holger Arbmans Birka I eller varför inte titta på Lidardatan över Birka i webb-GIS:et.

Det andra som hänt är att våra första 3D-modeller av Birkaföremål är klara. Historiska har ett konto på Sketchfab där man kan titta på våra modeller. Modellerna ligger även på Birkaportalen där man kan se dom tillsammans med lite mer utförlig föremålsinformation. Läs till exempel om den långbladiga vapenyxan som 2013 påträffades i grav Bj 749. Fler 3D-modeller är på gång.

Birkaprojektet

Eva Vedin

Bli först att kommentera